Hitachi doneert minigraver voor olifantenreservaat 08 aug, 2017

Nieuw leven voor Europese olifanten en een Hitachi-graafmachine

Hitachi Construction Machinery (Europe) NV (HCME) doneert een gebruikte minigraafmachine aan het eerste olifantenreservaat in Europa. Een terrein van 28 hectare op het platteland in het zuidwesten van Frankrijk zal een toevluchtsoord worden voor Aziatische en Afrikaanse olifanten afkomstig uit dierentuinen en circussen.

De ZX38U-5 zal een essentiële rol spelen bij het gereedmaken van de faciliteiten van Elephant Haven, dat in 2012 is opgericht. De machine zal in september van dit jaar worden afgeleverd en in eerste instantie worden gebruikt om hekken te bouwen, geulen te graven en modderpoelen aan te leggen. Daarnaast zal hij worden gebruikt om bomen uit te graven rondom een schuur die dienst zal doen als stal voor de olifanten, waarvan de eerste in 2018 zullen arriveren.

De machine, die een kleine draaicirkel heeft, zal verder nodig zijn om de zandbakken in de schuur te onderhouden en zandhopen aan te leggen waarop de olifanten kunnen slapen. Hij zal ook worden ingezet om boomstronken en -stammen te verplaatsen en beekjes en modderpoelen op het terrein te onderhouden.

Krachtig en veelzijdig

De veelzijdige minigraafmachine is ideaal voor het werk in het reservaat. Doordat hij kan worden voorzien van een heel scala aan hulpstukken is hij zeer breed inzetbaar. Hij is niet alleen speciaal ontworpen om snel, krachtig en zuinig te zijn, maar is daarnaast gebruikersvriendelijk en gemakkelijk te onderhouden.

Tony Verhulst en Sofie Goetghebeur, de oprichters van Elephant Haven, verheugen zich er al op de machine in ontvangst te mogen nemen. “Als non-profitorganisatie zijn wij afhankelijk van schenkingen en donateurs. Daarom stellen we de vrijgevigheid van een organisatie als HCME enorm op prijs”, vertelt Sofie. “De graafmachine zal voor verschillende taken worden gebruikt, zowel op korte als op de lange termijn. Hij is een onmisbaar onderdeel van ons project.”

Nu steeds meer Europese landen het gebruik van wilde dieren in circussen verbieden, zal de vraag naar een plekje in het reservaat de komende jaren alleen maar toenemen. “Er zijn meer dan 100 olifanten in circussen in Europa legt Tony uit. “Het is niet altijd mogelijk om die terug te sturen naar het land van herkomst. Wij willen hun een plek bieden waar ze de rest van hun leven comfortabel kunnen doorbrengen. Een olifant kan wel 60 tot 80 jaar oud worden.”

De ZX38U-5 wordt momenteel gereedgemaakt in de fabriek van HCME in Oosterhout en zal als gecertificeerde Premium Used machine aan Elephant Haven worden geleverd. Meer informatie over de lotgevallen van de machine en de voortgang van het project is binnenkort beschikbaar op het speciale blog.

1 Modellen om te vergelijken

close

Download formulier

Download direct